sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Ongelmat jatkuu ja asiaa ruoasta

Polvien särky on pahentunut, jos ei nyt pikkuhiljaa lähde parantumaan niin sitähän pitää käydä lääkärissä. Turhauttavaa.

Lisäksi heräsin järkyttävän kurkkukivun kanssa, nenä vuotavana ja vähän kuumeisena. Flunssahan tästä nyt puuttukin. Noh, mieluummin kaikki samalla kertaa vaikka, kuin kaikki erikseen.

Toisin sanoen tämä päivä on mennyt lähinnä sairastellessa (pahoittelut Niina, joka on joutunut tekemään kaikki työt tänään!). Toivottavasti huomenna olen jo terveempi.

Kipeänä, kun ei ylimääräisiä kaloreja paljon kulutella, niin ainakin ruokavalio on hyvä olla kunnossa. Yksi asia, joka siltä osin on aina ollut kunnossa, on valmisruokien puuttuminen. En muista, koska viimeksi olisin syönyt mitään einesruokaa, olen aina pitänyt kokkaamisesta, ja hyvä niin, koska itse valmistettu ruoka on parempaa ja huomattavasti terveellisempää.

Ajattelinkin tähän laittaa pari hyvää ja erittäin helppoa reseptiä. Näillä ohjeilla saa helposti hyvän ruoan.

Kookoscurrykana



Ainekset:

Kananpojan paistisuikaleet 400g
1 iso punainen paprika
Extra virgin oliiviöljy paistamiseen
Pieniä katkarapuja iso kourallinen
Kookosmaitoa 400ml
Punaista currytahnaa 2 rkl
Naga Morich - chiliä todella vähän
Valkosipulia 5 kynttä

Leikkaa paprika melko suuriksi paloiksi ja pilko Naga Morichiä pikkurillin kynnen puolikkaan kokoinen pala ihan pieneksi. Kuumenna reiluhkosti öljyä ja paista chiliä ja paprikoita hetkinen pannulla. Heitä kanasuikaleet mukaan. Paista 10 minuuttia. Heitä pieneksi pilkotut valkosipulit ja punainen currytahna joukkoon, sekoita tasaväriseksi. Kaada kookosmaito, kiehauta. Lopuksi katkaravut sekaan, odota minuutti tai kaksi, että katkaravut lämmennyt. Syö vaikka jasmiiniriisin kanssa.

Valmistamiseen menee noin vartti, ja erittäin hyvää ruokaa.

Avokadosavukinkkupasta




Ainekset:

Parmesanraastetta 1dl
Pecorinoraastetta 1dl
Poppamiehen Habanero-kastiketta 2 rkl (tai muuta makeahkoa keskitulista chilikastiketta)
1 Avokado
Extra virgin Oliiviöljy 0,5dl
1 Limen mehu
Savukinkkuleikkelettä 100g
Valkosipulia 4 kynttä
Mustapippuria
Suolaa

250gr tuorepastaa

Tämä on oma, vähän muuteltu versioni kuuluisasta avokadopastasta.

Valmista tuorepasta niin, että voit samantien sekoittaa sen sörsseliin. Voit tehdä seoksen samaa aikaa, tai ensin seoksen ja sitten pastan.

Valmista suoraan tarjoiluastiaan: Pilko valkosipulit ihan pieneksi, purista limen mehut päälle. Raasta juustot päälle. Lorauta habanerokastikkeet päälle. Kaavi avokado päälle. Kaada oliiviöljy sekaan. Leikkaa kinkkuviipaleet sormenpään kokosiksi paloiksi ja heitä sekaan. Rouhi mustapippuria ja suolaa sekaan. Sekoita. Maista ja lisää suolaa tai pippuria sopivasti. Sekoita pasta sekaan. Syö.

5 vinkkiä terveelliseen ruokaan


En ole mikään terveellisen ruuan ammattilainen, mutta muutaman hyvän vinkin tiedän.

  1. Keskity niiden ruoka-aineiden laatuun, joita käytät paljon. Jos syöt kerran vuodessa härkää, on aivan sama onko se ylisyötettyä, steroideilla kasvatettua paskaa vai luonnollisesti tuotettua hyvää lihaa. Kun taas joka päivä käytät esim. paistorasvaa, osta hyvää rasvaa: esim. extra neitsyt oliiviöljy.
  2. Syö paljon voimakkaita makuja ja värejä (huom. en tarkoita väriaineita). Hedelmät, marjat ja vihannekset, joissa on voimakas väri tai maku (tai molemmat) sisältävät paljon luontaisia antioksidantteja. Antioksidantit pitävät terveempänä (ymmärrän ironian kirjoittaessani tätä kipeänä, mutta olen oikeasti harvoin kipeä). Käytä paljon mausteita.
  3. Syö paljon kalaa. Kala sisältää hyviä rasvoja. Syö erilaisia kaloja sekä meri- että sisävesistä.
  4. Syö sieniä. Sienien sisältämät proteiinit ovat todella hyvälaatuisia ja ne sisältää myös runsaasti ravintokuitua.
  5. Juo paljon kahvia. Myös kahvi sisältää paljon antioksidantteja. Kahvilla on todettu olevan myös myönteinen vaikutus myös esim. kakkostyypin diabeteksen ja alzheimertaudin ehkäisyssä.
Pelkästään sillä, että yrittää syödä monipuolisesti saa jo paljon aikaan. Ja syömällä monipuolisesti olet myös energisempi. Voit olla hyvin syötetty ja aliravittu samaan aikaan: tarvitset muutakin kuin kaloreita.

Tulipas vakavaa tekstiä tuohon loppuun.

Hyvää yötä.


5 kommenttia:

  1. Sen verran täytyy kommentoida, että oliiviöljyn sijasta kannattaa käyttää ihan perinteistä rypsiöljyä. Se ei kieltämättä ole yhtä maukasta, mutta sisältää parempia rasvahappoja (Omega 3 ja 6).

    Kahvi on ihan hyvästä, mutta sitä ei kannata kuitenkaan yli kolmea kuppia päivässä kiskoa. Kofeiini on toki piriste, mutta sillä on pidemmän päälle haittavaikutuksia. Kohtuudella.

    Toivottavasti polvet lähtevät parantumaan. Hyviä reenejä ja kyytiä pötsille! Itsekin aloitin kuntokuurin, mulla tosin on päinvastainen tavoite ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alfalinoleenihapon saantiin rypsiöljy on parempi, kuin oliiviöljy, totta. Mutta, sama juttu myös rypsiöljyssä: osta mieluummin parempaa kuin huonompaa (hyvä merkki huonosta öljystä on muuten läpinäkyvä pullo). Ja löjyjen kanssa tärkeää on myös oikeanlainen säilytys: auringonvalolta suojassa.

      Kahvista olen eri mieltä: sillä on paljon hyviä vaikutuksia suuremmillakin määrillä. Sen sijaan kiinnittäisin huomiota myös kahvin laatuun ja valmistustapaan. Esim. parkkihappojen määrä riippuu paljon siitä, kuinka vesi on kosketuksessa kahvin kanssa (tehden paineella puristetusta espressokahvista terveellisempää. Tummempi paahto on myös parempi. Toki liika on liikaa.

      Poista
    2. Sen verran vielä lisään, että omaa kehoa kannattaa toki kuunnella. Suurimmat kahvin haittavaikutukset liittyvät vatsaan, ja jos vatsa menee siitä sekaisin, juodaan kahvia todennäköisesti liikaa tai on syytä vaihtaa parempilaatuiseen/toisenlaiseen kahviin.

      Poista
  2. Hyviä vinkkejä. Kahvia en tosin ala juomaan, koska se menee alas vain reilulla sokerilla ja maidolla. Mitkä taas kumoaa kaikki terveelliset vaikutukset :D

    Niin, ja täytyypä kokeilla tuota kookoscurrykanaa, kuulostaa juuri sellaselta mistä minä tykkään :)

    -Kaukaa Kaunis

    VastaaPoista
  3. Joo se oli todella hyvää :)

    Harmi, jäät paitsi ehkä parhaasta nautintoaineesta maailmassa... :P

    Itseä kiinnostaa äärettömän paljon ruoka. Haluan oppia syömään TODELLA terveellisesti (ja myös lapseni syömään niin). Keskivertoihmisen ruokavalio johtaa sairaaseen loppuelämään :/ Mutta olen päättänyt, että kunnolla alan satsaamaan siihen sitten, kun aloitan kunnolla kunnon kasvattamisen (eli, kun paino on tavoitteessa).

    VastaaPoista

Anna palautetta, kysy, tsemppaa tai valita. Mitä vain, vastaan mielelläni :)