sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Fight your body: 6 vinkkiä painonpudotukseen

Kun pudotat painoa, pidät tietenkin huolen, että syöt vähemmän kaloreita kuin kulutat.

Ihmisen keho on hyvin mielenkiintoinen ja monimutkaisempi, kuin sitä monasti ajattelisi. Kehosi nimittäin mm. haluaa pitää sinut lihavana, vaikka se onkin epäterveellistä ja tämän vuoksi on muutama asia mitkä kannattaa huolehtia kuntoon, kun laihdutat.

Luonnollisestikaan ei ole kyse siitä, että keho olisi suunniteltu olemaan ylipainoinen, vaan keho kyllä vastustaa myös sitä, kun lihot: se on muutosvastainen. Eli sekä painoa nostaakseen että laskeakseen on tehtävä vähän enemmän töitä. Valitettavasti usein tuo painon nostaminen on usein silti helpompaa.

Kun alat yhtäkkiä syömään enemmän, keho nostaa metabolismiasi (peruskulutustasi) ja syöttää enemmän "olet täynnä"- hormonia aivoillesi, jotta söisit vähemmän. Kun vähennät ruokaa, keho laskee metabolismiasi ja alkaa syöttää vähemmän "olet täynnä" - hormonia, jotta söisit enemmän.

Mitä sitten on tehtävissä?


lähde: pot.com

Onneksi aivot on meidän puolellamme, kehon puolustusmekanismit ovat mekaanisia, ja voit "huijata" niitä.

Pelkkä liikunnan lisääminen yleensä kuluttaa melko vähän kaloreita ja on näin ollen painonpudotuksessa aika tehotonta. Lisäksi, jos et ajatellut lisätä liikuntaa samaan määrään koko loppuelämäksesi, niin kilot vain tulevat takaisin liikunnan lopetettuasi, jos ruokavaliosi on täysin sama.

Jos taas vain syöt vähemmän, kehosi vaatii sinua syömään enemmän (tunnet enemmän nälkää ja himoja) ja laskee metabolismiasi. Mikä tarkoittaa, että vaikka syöt vähemmän, niin myös kulutuksesi laskee ja painonpudotus hidastuu, lisäksi olet kokoajan suuressa vaarassa ylensyödä tai herkutella. Tästä tullaankin ensimmäiseen kohtaan:

1. Syö vähemmän JA liiku enemmän

Liikunnan lisääminen nostaa metabolismiasi, ja näin ollen kumoaa kehon puolustusmekanismin vaikutusta. Sen sijaan, että kehosi peruskulutus laskee, niin nyt se nousee ja yhdistettynä vähemmällä ruualla, on se tehokasta painonpudotuksessa.

Edelleen keho kuitenkin yrittää saada sinut lipsumaan dieetistäsi hormoneilla, joten tämä ei riitä. 

2. Syö tarpeeksi rasvaa

Rasvan puute aiheuttaa ruokahimoa. Jos et halua ylimääräisiä himoja, pidä huoli, että syöt tarpeeksi rasvaa. Vastaavasti, jos alat jatkuvasti himoamaan lisää ruokaa, mieti onko ruokavaliossasi tarpeeksi rasvaa.

lähde:perfectnutrition.info


3. Suunnittele ruoat hyvin ja nopeasti

Mitä enemmän mietit ruokaa, sitä enemmän sitä himoitset. Pyri suunnittelemaan hyvät ruoat päiväksi jo aamulla, että et nälkäisenä mene jääkaapille hakemaan jatkuvasti välipalaa. Älä suunnittele ruokia tuntikausia: mitä enemmän saat mielesi pois ruoasta, sen parempi. Kun olet päässyt vaikeimmasta vaiheesta, eli alusta, voit alkaa käyttää tähän enemmän aikaa, koska olet ehkä päässyt jo tavastasi syödä kokoajan.

4. Tavoite ja syyt

Ennen kuin aloitat laihduttamisen, varsinkin jos edessä on pitkä taival, tee tavoite ja mieti sille syitä. Kun sinulle on nämä syyt selvät, pakotat itsesi miettimään niitä enemmän kuin ruokaa ja et lipsahda niin usein. Saat myös enemmän irti liikuntasuorituksistasi.

lähde: quotespictures.com

5. Mikroravinteiden tärkeys

Huolehdi siitä, että saat tarpeeksi vitamiineja ja mineraaleja. Syö ruoka-aineita, jotka sisältävät paljon niitä. Jälleen tullaan siihen, kuinka monimutkainen ihmiskeho on. Nimittäin himoitset sitä mitä puuttuu. Jos sinulta puuttuu C-vitamiinia, himoitset sitä, mistä sitä saat, esim. paprikaa. Mutta mitä tapahtuu, jos ruokavaliostasi puuttuu C-vitamiinirikas elintarvike? Himoitset ruokaa. Tunnet tarvitsevasi ruokaa, vaikka olet jo täynnä.



6. Selviä alusta

Ensimmäiset kaksi viikkoa on vaikeimmat minkä tahansa huonon tavan (riippuvuuden) kukistamisessa. Jos selviät näistä kahdesta ensimmäisestä viikosta, on loppu helpompaa. Muista tämä alun vaikeina aikoina.


Toivottavasti joku sai tuosta jotain irti :) Lisätkää kommenteissa lisää neuvoja, jos mielestäsi minulta jäi puuttumaan jotain tärkeää!




2 kommenttia:

  1. Totta taas turiset. Musta vaan tuntuu että toi alkukankeus kesti ainakin mulla vähän pidempään. Ei ihan kaksi viikkoa riittänyt :)

    -Kaukaa Kaunis

    VastaaPoista

Anna palautetta, kysy, tsemppaa tai valita. Mitä vain, vastaan mielelläni :)