perjantai 11. lokakuuta 2013

Olkapään kiertäjäkalvosinoireyhtymä

Polvet alkaa parantumaan, niin olkapää hajoaa. Juuri näin!

Todella ärsyttävää. Vähän kuin bensaa olisi riittämiin, mutta renkaat puhkeaisivat jatkuvasti. Lihakset eivät ole ylirasittuneet mistään kohtaa, mutta ensin polvet ja nyt olkapää reistailee oikein kunnolla.

Kyseessä on ennenkin vaivannut sairaus (minkä vuoksi tiedän ilman lääkäriäkin tarkalleen, mistä on kyse) ja olin jo unohtanut tämän, kun oli ollut niin pitkään poissa. Jos olisin muistanut niin olisin ollut oikean käden kanssa varovaisempi ja tätä tuskin olisi tullut.

Kyseessä on siis olkapään kiertäjäkalvosimessa sijaitseva jännetulehdus. Se aiheuttaa kipua etenkin tietyissä asennoissa/liikkeissä. Ja on aiheutunut mekaanisesta rasituksesta. Lähes varmasti minun tapauksessani (tällä kertaa) punnerruksista.

Koska minulla on tästä vaivasta kokemusta, uskon saavani sen kuntoon ihan itse ajan kanssa. Nyt rasitus pitää kuitenkin poistaa lähes kokonaan alueelta ja antaa vain kylmähoitoa ja tehdä kuntouttavia liikkeitä (esim. käden roikottaminen ja pyörittäminen rentona). Ja ottaa tulehduskipulääkkeitä, ja kaapista löytyneitä (vaivaan aikaisemminkin määrättyjä) sirdaludeja.

Näiden (niin polvien kuin olkapäänkin) vaivojen ärsyttävin puoli on se, että toisin kuin lihasten rasituksessa, mitään varoitusta ei tule. Kun tunnet kipua lihaksessa, tiedät antaa sen lihaksen / lihasryhmän levätä. Kun taas tunnet pienen kivun polvissa/olkapäässä, tiedät kivun vain lisääntyvän ja rasituksen vähentäminen on jo myöhäistä (tai se ei enää pysäyty tulehdusta). Tai näin se ainakin minulla on mennyt. Pienen asiasta lueskelun jälkeen päättelin, että tämä johtuu siitä, että kun tulehdus on alkanut, jänne turpoaa, joka aiheuttaa ahtautta, mikä taas johtaa tulehduksen pahenemiseen (korjatkaa, jos olen väärässä).

Joka tapauksessa nyt siis tulee välttää oikean olkapään rasitusta, ja tästä syystä tietenkin treenit ovat erilaisia.

Ja ennenkuin parantumisen jälkeen aloitan olkapään uuden rasittamisen, niin vahvistan niitä lihaksia, jotka suojaavat vaivan uusiutumista vastaan.

Toivottavasti tämän kuntoutuksen jälkeen voisi rauhassa jatkaa terveenä treenaamista!

2 kommenttia:

  1. Toi on syvältä, ite kamppailen saman oireen kanssa tällä hetkellä, mutta keskivartalolle jää enemmän treeniaikaa :D tsemppii treeniin, hyviä tuloksia oot jo saanu aikaseks, varsinkin tosta navanympäryksen pöhöttymisen laskusta kannatta olla ylpee !

    VastaaPoista
  2. Jep, todella syvältä. Ja varsinkin, kun tiedän, että todennäköisesti tää kestää kans suht pitkään... Vaikka nyt tuntuukin ehkä helpottaneen jo vähän.. Saa nähdä.

    Ja kyllähän tuo lisää muiden lihasten kuormitusta nyt ;)

    Ihan hyvä alku ollu joo, vielä ei voi olla ylpee, muuten se jäis tähän :P

    Toivotaan, että molemmilla parantuu äkkiä tuo olkapää!

    VastaaPoista

Anna palautetta, kysy, tsemppaa tai valita. Mitä vain, vastaan mielelläni :)