maanantai 14. lokakuuta 2013

Aamulenkki: ennen vai jälkeen aamupalan?

Tänään tuli heitettyä ensimmäinen aamulenkki. Eliel herätti jo 6:40 ja päätin lähteä kokeilemaan miltä pieni juoksu aamulla tuntuu. En syönyt aamupalaa.

Kävelin ripeästi Elielin päiväkodille ja juoksin takaisin. Noin 15 min kävely ja noin 10min juoksu. Tai, jos sitä nyt juoksuksi voi kutsua: huomasi kyllä, että keho ei vielä toiminut kunnolla. Meni kävelyksi paljon useammin, eikä se tuntunutkaan kivalta.

(Tuo oli muuten niin lyhyt harjoitus itsellä, että en laske sitä päivän treeniksi, eikä sykemittarikaan ollut mukana. Ajattelin tänään palata Nike Kinectin pariin. Toivon vain, etten olkapään (mikä olkapäässä vikana?) takia joudu skippaamaan liikaa harjoituksia..)

Joka tapauksessa tämän huonon kokemuksen jälkeen rupesin googlaamaan tätä myyttiä, jonka mukaan on parempi tehdä aamulenkki tyhjällä vatsalla.

Siitä on näemmä pientä riitelyä asiantuntijoidenkin kesken, mutta muutaman artikkelin luettuani käsitykseni on suunnilleen tämä:

Jos pidät harjoittelusta tyhjälle vatsalle, etkä huomaa suorituseroa, jatka ihmeessä samaa rataa. Useimmilla ihmisillä kuitenkin harjoittelu heti herättyä ja tyhjään vatsaan on heikompaa, koska keho ei ole vielä herännyt. Tämä voi myös johtaa huonompaan metabolismiin (peruskulutus) koko loppupäiväksi, joten jos et siitä pidä, syö ihmeessä aamiainen ennen harjoitusta.

Ei kuitenkaan pitäisi syödä mitään kovin tukevaa ateriaa, vaan kevyt hiilaripohjainen ateria, esimerkiksi smoothie.

Jos aiot tehdä pidemmän harjoituksen aamulla (+45min) on itseasiassa paras, jos syöt ennen harjoitusta ja sen jälkeen. Ennen harjoitusta hiilareita (kevyt) ja harjoituksen jälken proteiinia (raskaampi).



Tuo kaikki on kuitenkin vain sitä tiedettä, ja haluaisinkin kuulla, miten muut ihmiset tämän tykkää tehdä? Käytkö aamulenkillä/salilla/mitä vaan? Syötkö ennen sitä vai sen jälkeen vai molempina? Teetkö nopean pyrähdyksen vai treenaatko heti aamusta pidempään?

Erittäin hyvä aamua kaikille!


4 kommenttia:

  1. Mä olen pohtinut tätä asiaa jo hetken, ja meinaankin tehdä syyslomalla vähän empiiristä tutkimusta asiasta.

    Olen viime kesänä käynyt ehkä pari kertaa lenkillä ennen aamupalaa, ja muutamia kertoja niin että söin aina banaanin ennen juoksua. Lenkit on ollut sellasta 30-40 min, eli suht lyhyitä.

    Huomasin sen verran eroa että ilman aamupalaa tuntui että alku oli paljon vaivalloisempi. Kyllä siihen juoksuun sitten pääsi mukaan, mutta banaanin jälkeen ei oikeastaan ollut eroa suorituksessa siihen että kävisin illalla tai päivällä.

    Eli näitten (erittäin vähäisten) kokemusten perusteella voisin sanoa että se banaani toimi mulla hyvin.

    Mutta tosiaan, ens viikolla vihdoin tulee sellaset puitteet että pääsen kokeilemaan tätä aamulenkkeilyä ihan kunnolla. Eli tavotteena olis käydä suht lyhyellä lenkillä ennen aamupalaa joka päivä, ja katsoa miten se vaikuttaa painon putoamiseen. Koska oon tosiaan kuullut monelta taholta että aamucardio polttaa jotenkin erityisesti rasvaa ja paino putoaa tehokkaasti.

    En usko ennen kuin kokeilen.

    -Kaukaa Kaunis

    VastaaPoista
  2. Kokeile ihmeessä, jos se kulkee niin se voi olla hyvä. Jos kuitenkin on vaikeaa, niin syö se banaani ja mene sitten :)

    VastaaPoista
  3. Minä treenaan mieluiten juuri aamulla, tyhjällä vatsalla. Kaikki viikon juoksulenkit, yleensä 3 kpl, kestoltaan 45 min - 1h 15 min juoksen tyhjällä vatsalla kutakuinkin suoraan herättyäni. En siis syö enkä juo mitään ennen. Samoin osan punttistreeneistä teen aamulla tyhjällä vatsalla. Sopii mulle!
    Juoksu kulkee paljon huonommin esim. iltapäivällä tai illalla. Rasvanpolttotehoon en ole kiinnittänyt kummemmin huomiota, treenaan aamulla siksi, että se sopii mulle ja treeni, etenkin juoksu, kulkee silloin hyvin :)

    -Hanna
    hansuhoo.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on jännä miten ihmiset on niin erilaisia. Ei tuntunut mulle sopivan yhtään tuo.

      Poista

Anna palautetta, kysy, tsemppaa tai valita. Mitä vain, vastaan mielelläni :)