perjantai 25. lokakuuta 2013

Mietiskelyä saunasta

Saunominen on ihan mahtavaa ja olotila kunnon saunasession jälkeen on minusta hyvin samanlainen kuin urheilun jälkeen. Tästä juolahti mieleen, että kuluuko saunassa myös kaloreita, ja jos niin kuinka paljon?

Pinen googlettelun jälkeen päivänselvä vastaus on juuri se, mitä aavistelinkin: kyllä kuluttaa. Istuessasi kuumassa, joutuu kehosi viilentämään itseään ja tähän kuluu kaloreita. Painosi putoaa saunasession aikana kuitenkin suurimmaksi osaksi nesteen poistumisen, eli hikoilun seurauksena, ja tämä paino palautuu, kun seuraavaksi juot.



Toinen kysymys, eli kuinka paljon kaloreita palaa, näyttäisi olevan huomattavasti vaikeampi kysymys. Muutaman artikkelin luettuani löysin muutaman suunnilleen luotettavalta kuullostavan vastauksen. Ja nämä vastaukset vaihtelivat välillä n. 60 kcal - 300 kcal/ 30min (n. 90-kiloisella miehellä). Tietenkään nämä molemmat ääripäät eivät voi pitää paikkaansa ja suureksi ihmetykseni en löytänyt yhtään artikkelia, joka sen kummemmin olisi viitannut mihinkään tutkimukseen tai vastaavaan: kaikki olivat vain jonkun expertin arvioita.

Tietääkö joku onko tätä asiaa oikeasti joskus tutkittu? Arvostaisin kovasti linkkiä tutkimukseen.

Lisähuomiona oli muuten mielenkiintoista tässäkin asiassa huomata, kuinka paljon vaihtelee asiantuntijoiden arviot. Se, että niinkin yksinkertaisen asian, kuin saunassa istumisen kalorinkulutuksen, arviominen on niin hankalaa, että asiantuntijoiden arviot voivat heittää 5-kertaisesti on minusta sikäli hälyttävää, että esim. lääketieteessä vastaavanlaisten arvioiden pohjalta kuitenkin tehdään tarkkoja suosituksia esim. siitä mitä ihmisten tulisi syödä.

Pari lähdettä: http://wiki.answers.com/Q/Does_the_use_of_saunas_burn_calories
http://www.fitnessblender.com/v/article-detail/Can-You-Lose-Weight-in-a-Sauna-Calories-Burned-in-Sauna/bf/

2 kommenttia:

  1. En osaa tarkalleen sanoa, paljonko saunassa kaloreita palaa, mutta yksi tapa lisätä energiankulutusta on syödä litra kermajäätelöä ennen saunaan menoa. Elimistö joutuu ensin sulattamaan jäätelön, ja siihen kuluu energiaa, ja sen jälkeen elimistö joutuu vielä hikoilemaan jäätelöstä sulaneen nesteen pois, eli energiankulutus on kaksinkertainen. Näin jäätelön ja saunan ystävänä pidän tuosta logiikasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, ei taida ihan toimia halutulla tavalla kuitenkaan :)

      Poista

Anna palautetta, kysy, tsemppaa tai valita. Mitä vain, vastaan mielelläni :)