keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Toimvat tavoitteet: 7. Tiedä, mitä se vaatii



On tietenkin päivänselvää ettei tavoitteeseen voi päästä, jos ei ollenkaan tiedä, mitä pitäisi tehdä. Kaikki tietävät sen, mutta varsinkin pitkäaikaisempaan ja kovempaan tavoitteeseen päästäkseen on kuitenkin mentävä vähän pitemmälle.

On tärkeää, että koet onnistumisia ja tunnet eteneväsi, myös ennen kuin olet lähellä tavoitettasi. Tämän vuoksi on tärkeää, että sinulla on joku tapa mitata edistymistä jo ennen sitä loppusuoraa. Tee välitavoitteita ja juhli pienempiäkin saavutuksia, näin onnistut paljon paremmin pitämään motivaatiotasi yllä. Jos vain tavoittelet kuuta taivaalta, tuntuu esimerkiksi viikon, tai jopa kuukaudenkin, aikana tapahtunut eteneminen niin pieneltä, että se voi lannistaa sinut. Kun olet jakanut tavoitteen selkeisiin osiin, voit nähdä kehityksen tapahtuvan ja tiedät eteneväsi.

Toisekseen, suuri tavoite, ilman sen pilkkomista osiin on myös äärettömän vaikea hahmottaa. Autoa ei voi keksiä ennen pyörää ja moottoria. Kun haluat esimerkiksi juosta maratonin puolen vuoden päästä, niin sinun pitää tietää, kuinka pitkiä lenkkejä täytyy juosta kuukauden päästä, kahden kuukauden päästä ja niin edelleen. Näin pystyt muuttamaan jotain, jos huomaat, että edistys ei ole tarpeeksi nopeaa ja pysyt kärryillä siitä, mikä toimii ja mikä ei.

Lisäksi pysty tekemään selkeän suunnitelman, joka viikolle: muuttamaan tavoitteen tekemiseksi, mitä ilman ei tietenkään voi onnistua.

Eli lyhykäisyydessään:


  • Selvitä, mitä tavoite vaatii: esimerkiksi 20 kilon pudotus vaatii 140 000 kilokaloria kulutusvajetta
  • Jaa tavoite osiin: esimerkiksi 140 000 kilokaloria neljässä kuukaudessa tarkoittaa 1166 kilokalorin vajetta päivässä
  • Muuta tavoite toiminnaksi: 1166 kilokalorin vaje tarkoittaa esim. 500 kilokaloria liikuntaa ja 666 kilokaloria vähemmän syömistä, laske kuinka paljon pitää liikkua ja mitä voit syödä
  • Pidä kirjaa tuloksista: muuta tekemistä, jos et edisty

Sen pituinen se! Hyvää yötä!

Tästä aiempiin osiin:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta, kysy, tsemppaa tai valita. Mitä vain, vastaan mielelläni :)