tiistai 19. marraskuuta 2013

How fast can you run?

Noniin, lupasinkin lähteä viime kympin jälkeen jossain vaiheessa kokeilemaan ihan maksimeja tuolle matkalle. Tänään oli sitten sen aika, ja ihan niin kuin olin uumoillutkin, aika oli vielä melkoisesti parempi kuin viimeksi.


15.11.2013 juoksin 10 km aikaan 1h 1min 34s
-
19.11.2013 juoksin 10km aikaan 55min 5s


Melko helposti tuo alle tunti meni siis rikki. Keskisyke oli tuon kympin aikana 158bpm, ja pisimpään ollut syke 162, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että tuo anaerobinen kynnys on noussut minulla kanssa vähän. Hapot alkoi aikaisemmin tulemaan kyllä jo ennen 160bpm sykettä. Broidi sanoikin, että tuo anaerobinen kynnys olisi hyvä selvittää, niin silloin tietäisi tasan, millä sykkeellä voi juosta, ja juosta koko matkan sitten sillä.

Vielä tuossa vähän jäi voimiakin, oltiin sovittu, että tiettyyn pisteeseen asti juostiin, joten loppuspurtti alkoi vasta, kun tuo 10km oli jo täynnä. Koko lenkin pituus oli 10,29km ja tuo viimeinen 290m meni nopeudella 13,3km/h.

Vaikka jalkoihin tuossa vähän voimaa jäikin, niin en nopeampaan aikaan olisi kyllä pystynyt, muuten kuin siirtämällä tuon loppuspurtin aikaisempaan ja pysähtymällä tasan kymppiin. Ja silloinkin vain ehkä 10 sekuntia. Pitkään tuntui, että ei jaksa, ja mielessä piti hokea, että jaksaa jaksaa. Ja pienenkin mäen kohdalla alkoi vähän happoa ja kertyä, onneksi niitä ei hirveästi matkalla ollut. Ei todellakaan mikään mukava sunnuntaijuoksu.

Miksi sitten tein tämän, ja suosittelen muitakin tekemään? Pelkästään sen takia se kannattaa, että kyllä on muuten taas ihana olo. Lenkistä on jo pari tuntia ja edelleen olo on kuin uudestisyntyneellä. Kyllä tuo hyvä fiilis kasvaa eksponentiaalisesti sen mukaan kuinka kovaa on menty, ja kuinka kauan. Onneksi itse tuotettua endorfiinia nuo viranomaiset eivät koskaan pysty kieltämään, eihän? Tällaisista treeneistä on paljon muutakin hyötyä, mutta tuo riittää minulle.

Ja tämän mahtavan fiiliksen takia haastankin muut lifestyle-, treenaus-, elämäntapamuutos- ja miksei vaikka ihan kaikki muutkin blogittajat kokeilemaan samaa! Ja jakamaan kokemuksen ja jälkifiilikset.

Ei toki tarvitse tuota kymppiä juosta, mutta haastan vetämään täysillä.



Säännöt:

  • Juokse 10 km niin nopeasti kuin pystyt

    tai
  • Juokse tunnin aikana niin pitkälle kuin pystyt

Se ei ole kivaa, ja todennäköisesti jossain vaiheessa kadut siihen ryhtyneesi, mutta älä anna periksi. JAKSAA JAKSAA! Se on sen arvoista! Sen voin luvata!

Jos et jostain syystä yksinkertaisesti pysty juoksemaan, niin voit tehdä tämän myös uiden, pyöräillen tai vaikka rullaluistellen, pääasia on, että täysillä!

Haastan ainakin nämä blogit:


Ja suosittelen kaikille muillekin, ei tuon tekemiseen tarvitse edes blogia kirjoittaa. :)

EDIT: Niin, se piiti vielä tähän lisätä, että kävin pikkukävelyllä myös tänään ja sen, juoksun ja jäähdyttelyn laskemalla yhteensä noin 2h tuli liikuttua ja 1400 kcal kulutettua.

6 kommenttia:

  1. Jaiks! :) En lähtis kyllä tämmöstä kidutusta kokeilemaan jos en olis haastetta saanut :D Mutta hyvä siis vaan että haastoit, mulla tämmöset ulkoiset paineet toimii kyllä yllättävän hyvin :)

    Ja pääseepähän taas näyttämään itselle että mistä sitä oikein on tehty :) Sunnuntaina olis näillä näkymin tarkoitus lähteä kokeilemaan.

    -Kaukaa Kaunis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa! Veikkaanpa, että kokemus on loppujen lopuksi positiivinen :)

      Poista
  2. Thänks, hauska haaste, pitää miettiä millon tähän vastaan, tietenkin haluisin juosta kympin mahdollisimman lujaa (pelkässä tunnin juoksussa nyt ei sinänsä oo haastetta) mutta ei parane ärsyttää mun jalkaa ennen on ramp-kurssia...:) Raportoin sitten kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loukkaantumisen uhalla ei pidä riuhtoa :) Toivotaan nopeaa kuntoutumista!

      Poista
  3. Toihan on ihan tappoo tällaselle laardiperseelle. Mutta kyllä mä ton teen. En ehkä vielä tällä viikolla, ja ens viikollakin voi olla vähän kehnoo, mut teen, kunhan olosuhteet antaa myöten ja oon saanu ajatuksen sulatettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan hyvässä kunnossahan sä ainakin sulkiksessa oot ;)

      Ensviikon jälkeen sitten ;)

      Poista

Anna palautetta, kysy, tsemppaa tai valita. Mitä vain, vastaan mielelläni :)