tiistai 26. marraskuuta 2013

Tabata!

Vedin tänään salilla ensimmäisen tabata-treenin. Itseasiassa aamulla en vielä ollut edes kuullut moisesta treenistä, mutta törmäsin tuohon nimeen internetin ihmeellisessä maailmassa ja nopean googlettelun jälkeen se vaikutti mielenkiintoiselta. Enkä tiennyt vielä tuolloin, mitä tekisin tänään, joten se pääsi heti kokeiluun.

Tabata on japanilaisen professorin Izumi Tabatan kehittämä HIIT (High Intensity Interval Training)-harjoittelumuoto. Intervalleissa siis tehdään täysillä ja välissä levätään. Yksi Tabata koostuu kahdeksasta 20s sarjasta samaa liikettä, ja sarjojen välissä on 10s tauko, eli se kestää 4 minuuttia. Näitä tabatoja tehdään sitten 1-5 ja niiden välissä pidetään 1 minuutin tauko.

Huhhuh mitä hommaa! Ensimmäisen tabatan jälkeen tuntui vielä, että eihän tämä nyt niin paha ole, mutta suunnilleen toisen tabatan ensimmäisessä sarjassa alkoi tuntumaan. Tässä mentiin kyllä niin lujaa sinne mukavuusalueen ulkopuolelle tänään, että ihme jos ei kehitystä tapahtunut! Ihan huikeata. Ainoa miinus oli se, että valitsemani liikkeet eivät kaikki olleet ihan parhaita.

Tabata-harjoitukseni koostui näistä:


  • Penkille nousu - eli noustaan portaalle ja takaisin niin nopeasti kuin pystyy. Tämä oli erinomainen harjoitus.
  • Burbee punnerruksella, ja hypyllä - Jälleen kerran mahtava treeni
  • Bicycle - Tämä ei ollut niin hyvä. Pitää kehittää joku pidempi toisto, missä vatsat ovat yksi. Ainakin toistaiseksi. Vatsalihakset menivät niin nopeasti hapoille, että syke laski, ja toistot eivät olleet kovin laadukkaita.
  • Vuorikiipeilijä - Sopi loistavasti
  • Leuat - Tämä nyt oli ihan älytön. 6 leukaa pystyin tehdä, ja tämän jälkeen olisin ehkä kaksi saanu tehtyä per 20s. Vaihdoin sitten ensimmäisen sarjan jälkeen 12 kg käsipainoihin käsiä vuorotellen, joka sitten taas johti siihen, että syke laski. Tähänkin paras olisi ehkä joku pidempi toisto, missä leuka olisi yksi osa.
Vaikka ei nyt täydellisesti onnistunut nuo valinnat, niin ensi kerralla varmasti paremmin, ja erittäin hyvä mieli jäi joka tapauksessa harjoituksesta. Suosittelen kaikille kokeilemaan tuota! Voi tehdä vaikka kotona, ja ihan millä tahansa liikkeillä.



Lämmittelyineen ja jäähdyttelyineen tänään meni treenissä aikaa 45 minuuttia ja kaloreita paloi 552.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna palautetta, kysy, tsemppaa tai valita. Mitä vain, vastaan mielelläni :)